Reggeli majális a Pataksétányon, a régi Strandtéren

Több mint kétszázan sétáltak végig a pataksétányon, hogy megérkezve a Természetismereti Parkba, közös piknikezés keretében elfogyasszák a reggeli friss rántottát, palacsintát, kakaót, kovászos kenyeret….
            Reggel 8 óra tájban igazi meglepetéssel találkoztak a Pataksétányon a civil közösségi sétára indulók: a Csömöri Civil Egyesület standja előtt harminc méterrel egy közelben lakó, 7-8 éves kisfiú települt ki kis barátnőjével, és frissítő gyanánt limonádét, málnát, teát osztott a hagyományos lokálpatrióta rendezvényre indulóknak. Később tovább bővítette szolgáltatását, és gyermek gitárján Ákos Indiántánc című számát játszotta el a sétára indulóknak…
            Az 1135 lépés a Pataksétányon… című kezdeményezés a település első okleveles említésének évszámára utal, amivel Csömör az észak-kelet pesti térség legrégebbi, írásos dokumentummal rendelkező települése. Erre kívánják évről-évre felhívni a figyelmet a szervezők, akik a falu közepén kanyargó patak melletti könnyű sétára buzdítják a reggeli frissülésre és rövid túrára vágyókat.
            Ideális, napsütéses időjárás fogadta a csömöri kisgyermekes családokat, túrázókat, kirándulókat, akik természetkedvelőként mind érdeklődést mutattak az elkövetkező hetek szervezett túrái iránt is: az indulási standnál Sipos Tamás túraszervező (egyesületi elnökségi tag) a Boglárka túrára hívta fel elsősorban a figyelmet, ami a Csömöri körtúra 19 kilométeres, hagyományos „teljesítő” túrája.
            Az Ulicskán és a Bulgárkerten áthaladva érkeztek meg a régi strandtérre a résztvevők. Az immár Természetismereti Parkként funkcionáló közösségi helyen a Csömöri Civil egyesület tagjai, támogatói lelkesen kínálták a frissen sütött rántottás tálakat, a túrós-lekváros-nutellás-kakaós palacsintákat, a kicsiknek a kakaókat. Nem hiányozhatott az asztalról a reggel sütött friss kovászos kenyér, mint ahogy a számos különleges gyümölcsös frissítő sem. Ismét népszerű volt a múlt évihez hasonló paradicsompalánta osztás, melynek egy része a régi csömöri palánta „leszármazottja” volt.
            A közeli vizes tanösvény, mezítlábas játszótér és patakpart a gyermekek számára kínált természetközeli kikapcsolódást. Érdekes, bensőséges, és "természetes" hangulatot adtak az egész rendezvénynek a helyszínek: a csodaszép Pataksétány, az erdei játszótérként is használatos Bulgárkert és a végállomás, aTermészetismereti park, a csömöri iskolások rajzaival díszített vizes tanösvény, a régi gátőrház a település természeti értékeit bemutató kiállítással, a kerekeskút, a patakpart, a közösségi kemence. Ritka az olyan nagyobb rendezvény Csömörön, ahol a madárcsicsergés jelenti a "háttérzajt", hiszen a parkban tilos a hangos zene.
A csömöriek bőven válogathattak az érdekes május 1-jei programokban, hiszen a civil egyesületi rendezvénnyel párhuzamosan a Csömöri Horgász Egyesület is megrendezte hagyományos horgászversenyét a tónál, délelőtt 10 órától pedig elkezdődött a település legnagyobb május 1-jei rendezvénye, a Tót majális a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat szervezésében.
(Fotó: Csömöri Hírek)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.