200 X 1135 lépés

Közel kétszázan vettek részt a Csömöri Civil Egyesület lokálpatrióta akcióján a Pataksétányon.

Legutóbb 2019. május 1-jén tartották meg a civil közösségi reggelit, majd a járvány miatt két év szünet következett.
Idén jó idő és a szokásos pedáns szervezés kísérte az akciót. A Szabadság úti patakhídnál várták a Csömöri Civil Egyesület tagjai (most aktuálisan a polgármester, az alpolgármester és egy képviselő) az indításkor az érdeklődő kirándulókat. A „Csömör élővizeit” bemutató szórólap volt a szellemi útravaló: rövid leírás a Csömöri-patakról, a Mókus-patakról (Majorszegi-liget), a Csömöri horgásztóról, az Öregtóról (ősláp vidéke) és a Szedervölgyi-erdő lápos vidékéről olvashattak a település iránt érdeklődők.
Az egész akció apropója a nagyközség első írásos emléke: a történelmi dokumentumok szerint 1135-ből származik az az oklevél (hivatalos másolata Polgármesteri Hivatala dísztermében tekinthető meg), amelyben először említik „Cemer” falut és pusztát (egy ún. adománylevélről van szó). A kezdeményezők 2017-ben indították útjára a május 1-jei eseményt, ami jól illeszkedik a szervezet régóta folytatott lokálpatrióta-helytörténeti kezdeményezésinek sorába. A könnyű reggeli séta távolságát is kb. ehhez az évszámhoz igazították: kezdetben a Jókai úti patakhídtól indult a rövid túra a Bulgárkertig, majd a Szabadság úti patakhídtól a régi standtérig, újabb nevén: a természetismereti parkig.
            Nagyon vegyes volt a résztvevők köre: gyerekes családok, rendszeres túrázók, idősebbek és természetkedvelők. Idén közel kétszázan kezdték a munka ünnepét ezzel a sétával.
            A „célban” sok egyesületi aktivista, az egyesület önkormányzati képviselői, segítők, támogatók várták az érkezőket: palacsintával, rántottával és frissítővel. Sokszáz kakaós és lekváros palacsinta és szintén többszáz tojásból készült rántotta talált gazdára igen hamar. Minden elfogyott…
… De ennél is fontosabb volt a jó hangulat és a közösségi élmény, a hangulatos séta a Pataksétányon, amely egy ideje már a Csömöri körtúra útvonal egyik kedvelt szakasza is egyben.
Alapelv volt a környezettudatosság: pl. a résztvevők közül sokan eleve kulaccsal, újrahasznosított műanyag pohárral érkeztek, és a helyszínen is csak papír poharat, evőeszközt használtak a szervezők, és természetesen az esemény végére egy kis darab papír sem maradt a parkban szemétként, minden patyolat tiszta volt, éppúgy, mint előtte.
            A Természetismereti Park egyébként egyre népszerűbb: iskolai, óvodai csoportok szerveznek ide alkalmakat, az utóbbi időben pedig több környezettudatos rendezvénynek volt a helyszíne. A mostani május elsejei eseményen nagy, színes-képes tablókon tekinthették meg az érdeklődők az őszre elkészülő vízi tanösvény terveit vagy éppen a patak rehabilitációs munkákról szóló összeálltást. Helyet kapott a mini „kiállításon” a Csömöri Civil Egyesület másfél évtizedes környezetvédelmi tevékenységét bemutató fényképes válogatás is.

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.