Helyzet van ismét….

A koronavírus járvány komoly erősödése miatt településünkön is egymás után mondják le a nagyrendezvényeket.

A friss kezdeményezésként indult „polgári” bált még családi okokból, a kertbarátok hagyományos bálját már az egyre erősödő vírushelyzet miatt mondták le november elején. A szlovák hagyományőrző csoport, a Furmicska 15 éves jubileumi gáláját szintén a megbetegedések és az óvatosság miatt törölték a november végi rendezvénynaptárból.
       A kezdeti kisebb szigorítás után egyértelmű döntést hozott az önkormányzat: most hétfőtől az intézményekben hétfőtől nem lehet nyilvános rendezvényt tartani zárt térben. Ez elsősorban a művelődési házat és a sportcsarnokot érinti. A kisebb csoport foglalkozásokat, edzéseket, határozott járványügyi elővigyázatosságok mellett egyelőre meg lehet tartani (pl. javasolják a védettségi igazolvány meglétét, a betegek távolmaradását illetve azt, hogy lehetőleg a kis termeket ne használják, hanem elsősorban a nagytermekben tartsanak foglalkozásokat.
        Az önkormányzat november végétől már döntően csak a szabadtéri rendezvények megtartását engedélyezi. Úgy készülnek, hogy lesz adventi vásár, közösségi gyertyagyújtás vasárnaponként, Mindenki karácsonya, és „természetesen” napokon át tartó Mikulás-rendezvények, a Hősök terén, a faluban mindenütt széltében-hosszában, a pataksétányon, az intézményekben, a boltokban….
Az intézményekben már hetek óta kötelező a maszkviselés a közösségi zárt terekben (polgármesteri hivatal, művelődési ház, sportcsarnok). Két ütemben minden dolgozóra kiterjedő tesztelést is végzett az önkormányzat saját költségen.
Volt már karanténban egy-két osztály az általános iskolában is, ahol a gyerekeknek három hete már kötelező a maszkviselés a tanórákon, az iskolaudvaron azonban nem. A tanároknak országosan kötelező lett a védőoltás. Vannak még egyéb, szokás szerint nem egyértelmű szabályok az iskolai járványkezelésre, de inkább nem mennénk itt most bele mindezek taglalásába, a pedagógusok és a szülők egyaránt tudnának mesélni…
        A helyi közszolgáltatások többségét végző önkormányzati intézményekben dolgozók átoltottsága igen magas, 80-100%-os, de ha a betegségen átesetteket is a védettekhez soroljuk, akkor mindenütt 90% fölötti a „védettek” (védettségi igazolvánnyal és megfelelő ellenanyag szinttel) rendelkezők aránya.
        A tömegközlekedésben, boltokban, patikákban kötelező lett a maszkviselés ismét. Igaz, már az elmúlt hetekben egyre nőtt a maguktól is maszkot viselők aránya a boltokban és a buszon, HÉV-en. A szabálykövetés kapcsán persze csak a szokásos magyar hozzáállásra lehet számítani (lásd még: KRESZ-szabályok betartása, adófizetési morál, számlaadás a szolgáltatóknál stb.)
        A felnőtt háziorvosok egyre több koronavírusos betegről számolnak be, ismét maximális a leterheltségük és tapasztalataik alapján egyöntetű a véleményük: az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben.
Nehezen, nagyon-nagyon nehezen barátkozunk a gondolattal, de sajnos nem lett igaza a miniszterelnöknek: mégsem győztük le a vírust, és újra itt vannak a zárások…
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.