Megalakultak a helyi önkormányzatok

A csömöriek települési, szlovák és német nemzetiségi, illetve megyei önkormányzati listákra szavazhattak október 13-án. Az elmúlt héten mind a négy önkormányzat megtartotta alakuló ülését. 5 évre szól a mandátumuk.
 
A nagyközség települési önkormányzata alakuló ülését október 22-én tartotta a Polgármesteri Hivatal Tanácstermében. A sok érdeklődő, családtag, egyesületi aktivista és hivatali dolgozó jelenlétében zajló nyilvános esemény a Himnusz eléneklésével vette kezdetét. Ezt követően dr. Winkler Zoltán, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a csömöri választások eredményét, kiemelve, hogy a korábbiakhoz hasonlóan most is rendben, komolyabb zavaró esemény nélkül zajlott a szavazás a nagyközségben. Hangsúlyozta, hogy idén fordult elő első alkalommal, hogy minden mandátumot egy jelölő szervezet szerzett meg, a Csömöri Civil Egyesület. A megbízólevelek átadása után a képviselő-testület tagjai a választási bizottság elnökétől vették az esküt: Eigler Tamás, Onhausz Erzsébet, Rajnai Henrik, Pásztor Sándor, Sipos Tamás, Szántóné Hermányos Mária, Tihanyi Ferenc, Tormay-Lesták Mária. A képviselők után Fábri István külön polgármesteri esküt tett. A polgármesteri programbeszédet követően megválasztották az alpolgármestert, aki egyhangú szavazással az előző ciklushoz hasonlóan ismét Tormay-Lesták Mária lett, és aki Fábri Istvántól vette az alpolgármesteri esküt.
            A testület döntött a bizottságok felállításáról is, amely kisebb változtatásokkal megegyezik a korábbi ciklus rendszerével, majd megválasztották a bizottságok képviselő tagjait. A négy bizottság a következő: Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság (elnök: Eigler Tamás, beruházási tanácsnok, elnökhelyettes: Rajnai Henrik); Ügyrendi, Közbiztonsági és Közlekedési Bizottság (elnök: Pásztor Sándor, elnökhelyettes: Sipos Tamás), Népjóléti és Kulturális Bizottság (elnök: Szántóné Hermányos Mária, elnökhelyettes: Onhausz Erzsébet), Településfejlesztési, Környezetvédelmi és Sport Bizottság (elnök: Tihanyi Ferenc, elnökhelyettes: Onhausz Erzsébet, környezetvédelmi tanácsnok). A bizottságok külső, nem testületi tagjait a következő ülésen választják meg, akik majd akkor teszik le az esküt.
            Október 21-én alakultak meg a nemzetiségi önkormányzatok, amelyek szintén a Polgármesteri Hivatalban tartották alakuló ülésüket. A szlovák önkormányzat tagjai a törvény szerint a helyi szlovák nemzetiségi hagyományok, közösség és a nyelv megőrzésére esküdtek fel: Hantos-Hajdú Erika, Horváth Enikő Csilla, Horváthné Szántó Mária, Magyar Dávid és Szabó Erzsébet. A képviselők egyhangú szavazással elnöknek választották Szabó Erzsébetet, elnökhelyettesnek Magyar Dávidot. A német önkormányzat képviselői a helyi német nemzetiségi hagyományok, közösség és nyelv megőrzésére esküdtek fel: Bretz Ágnes, Drahos Réka Dalma, Lencsés Szilvia, Nagy Réka és Pál Krisztina. A képviselők 3-2 arányban Drahos Réka Dalmát választották elnöknek, Lencsés Szilviát elnökhelyettesnek. A nemzetiségi önkormányzatok alakuló ülését dr. Winkler Zoltán választási bizottsági elnök hívta össze és tőle is vették az esküt a képviselők. A két eseményen jelen volt dr. Katona Péter jegyző, Fábri István polgármester, Tihanyi Ferenc és Sipos Tamás települési önkormányzati képviselő is, akik az új nemzetiségi képviselőknek településtörténeti kiadványokat és a település szlovák, illetve német nyelvű hivatalos kitűzőjét adták át.
            Október 21-én Pest Megye Közgyűlése is megtartotta alakuló ülését. A megyei, köztük a csömöri polgárok szavazatai alapján a közgyűlésbe a Fidesz-KDNP 24, a Momentum 9, a DK 7, a Jobbik 4 képviselőt delegálhatott. A 44 fős közgyűlés 43 jelenlévő tagja a képviselői eskü letétele után nagy többséggel, 42 szavazattal a Fidesz-KDNP színeiben mandátumot szerzett Szabó Istvánt választotta elnöknek, aki az előző ciklusban is betöltötte ezt a tisztséget (Csömörön az egészségház átadójának ő volt a díszvendége). Megyei alelnöknek szintén két, kormánypárti színekben bejutott képviselőt, Szerenka Tibort és Wentzel Ferencet választotta meg a közgyűlés.
            A települési, a nemzetiségi és a megyei önkormányzatok képviselőinek és a polgármesternek egységesen 5 évre szól a mandátumuk. A testület által választott vezetői tisztségek (pl. alpolgármester, bizottsági elnökök, nemzetiségi elnökök, megyei elnök) megbízatása határozatlan idejű, alapesetben a ciklus végéig tart. Magyarországon 2014-ben választottunk először 5 évre helyi önkormányzati képviselőket, előtte az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan, akiknél jelenleg is így rendelkezik a választási törvény, 4 évente voltak a választások. A 2014-ben életbe lépett új törvény eredményeként így a következő két választás már jelentősen távol esik egymástól: a parlamenti választásokat 2022-ben, az önkormányzati választásokat 2024-ben tartják.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.