Válság: több szolgáltatás is megszűnik a településen

Bezár a Takarékbank helyi fiókja, továbbra sem nyit ki a Zöldfa étterem, a Major úti vas- és fémátvevő telephely jövő márciusban zár, a Petőfi utcai csokibolt épületét árulják, a közeli Hekk City étterem pedig november 1-jén bezárt…

2022. november. Rövid összefoglaló az évtizedek óta nem látott magyarországi gazdasági válság nagyközségünk szolgáltatásait érintő hatásairól.
Takarékbank Szabadság úti fiók: Októberben levelet kapott az önkormányzat, amelyben arról tájékoztatták a polgármestert, hogy több évtized után felszámolja helyi fiókját a Takarékbank Zrt. A korábban takarékszövetkezetként működő fiók volt mindmáig az egyetlen, településen belül működő bankfiók, amely sok-sok csömöri lakos, vállalkozás, civil szervezet és alapítvány pénzügyeinek helyi, kényelmes és gyors ügyintézését biztosította. (Ezenkívül jelenleg az OTP-nek működik még lakossági-vállalati fiókja a csömöri Határ úti Auchan Liget áruházban.) Az ügy háttere, hogy a Takarékbank ezekben a hónapokban egyesül az Orbán Viktor-féle (illetve pontosítunk: Mészáros Lőrinc-féle) MKB-val. A nagy médiakampány mellett zajló, lényegében államilag irányított bankegyesülés kommunikációjából éppen kimaradt, hogy kb. 600 helyi takarékbankos fiók megszüntetésével jár az új hazai csúcsbank létrehozása. Közöttük lesz a csömöri fiók is, bár egyes hírek szerint lehet, hogy egy időre esetleg megmenekül a felszámolástól a helyi bankfiók. Hamarosan kiderül…
Zöldfa vendéglő. Idén tavasszal már nem nyitott ki a patinás, nagy tradíciójú vendéglő a faluközpontban. Információink szerint egy régóta húzódó belső átalakítás–felújítás elindítása miatt állt le a vendéglátó egység működtetése, és egyelőre nincs tulajdonosi döntés a fejlesztés megvalósításáról. A jelenlegi gazdasági körülmények, az óriási energiaválság sokszáz hazai vendéglő, szálloda, fürdő működését nehezíti meg, több közülük átmenetileg bezár, vagy jelentősen korlátozza nyitvatartását. Várhatóan a Zöldfa vendéglő sem ezekben a hónapokban fog újranyitni…
Hekk City étterem. A Csömör határában, a cinkotai Magtár út elején működő igényes és hangulatos étterem közel egy évtizedes működése alatt a környék közkedvelt vendéglátóhelyévé vált. Közvetlen környezetének utóbbi évekbeli fejlődése (lakóházak épülése és vállalkozók idetelepülése, útfelújítás és kerékpárút építése, közvilágítás fejlesztése) további perspektívát jelenthetett a szolgáltatásnak. Nem így lett: honlapjukon és Facebook-oldalukon nemrég jelentették be, hogy novembertől már nem üzemelnek tovább, és a búcsúszöveg végleges bezárást sejtet…
Csömöri Csokibolt. Ha valaki igazán minőségi csokoládéra vágyik, az bátran felkeresheti a Csömöri Csokiboltot. Az üzlet a Szabadság útról nemrég átköltözött 50 méterrel odébb, most a Petőfi utcában, az evangélikus templommal szemben található. A boltnak új helyszínt biztosító ingatlanra azonban az elmúlt hetekben kikerült egy „Eladó ingatlan” tábla… Információink szerint az üzlet jövő év elejéig biztosan nyitva tart, az ingatlan bizonytalan sorsa miatt viszont kérdéses lehet a hogyan tovább?…
Vesz-Fém Kft. vas- és fémtelepe. Az elmúlt években állandó témát és bosszankodást okozott térségünkben a hulladékszállítás. Volt itt minden: hetekig utcán hagyott kommunális hulladék, majd zöldhulladék, szelektív zsákok kupacokban, politikai botrányokkal kísért átalakítások a szolgáltató cégeknél (lásd: Zöldhíd sztori), az értelmetlenül működő állami „Nemzeti Kukaholding” éveket (!) késő lakossági számlaértesítői. Mit is lépett erre legújabban a magyar kormány? Ha nem volt elég a lassan működésképtelenné váló államosított rendszerből, akkor tessék, kérem, egy még nagyobb központosítás: úgynevezett koncessziós pályázat (figyelem: nyilván egy pályázó volt csak…) keretében a világéletében piaci alapon és az államtól maximálisan függetlenül működő Mol Nyrt. kapta meg a kizárólagos jogot néhány évtizedre, hogy minden, azaz minden hulladékkal kapcsolatos tevékenységet csak ő végezhessen hazánkban (igen, nekik van pár száz benzinkútjuk is itt, a Kárpát-medencében). Erről, úgy gondoljuk (és ehhez nem kell nagy előrelátó képesség), lesz még szó a mi életünkben, de cikkünk témájához elég csak annyi, hogy a hosszú évek, évtizedek óta széles lakossági és vállalati igényeket kielégítő Major úti vas- és fémátvevő telephely működése ellehetetlenül, ezért ez a tevékenység megszűnik itt. Információink szerint a vállalkozás új, az eddigiekhez részben kapcsolódó szolgáltatás indításán gondolkodik, ám erről többet még nem lehet tudni.
Cikkünk megjelenését követően a Vesz Fém Kft. közleményt tett közzé, melyben azt írják, hogy a jelenlegi információik szerint a lakossági hulladékok átvétele folytatódhat, az nem tartozik a Mol Zrt. által elnyert pályázati koncessziós szerződés alá, a telephelyük tovább működik, és januártól újabb szolgáltatásokkal bővülnek.

A Szerkesztőség

Csömöri vendégház. A település első szálláshelyét 2020-ban nyitotta meg az önkormányzat. Valódi hiányt pótol, hiszen a Covid-járvány időszak elmúltával számos szállóvendég fordult már meg a hangulatos, családias berendezésű, többségében apartman jellegű szobákban: kulturális csoportok, sportcsapatok, átutazók, a közeli fővárosi programokra érkező családok, csömöri családi programokra érkező rokonok és ismerősök, települési rendezvények fellépői, az önkormányzat és a helyi intézmények, egyházak vendégei, a településen és a környéken dolgozó cégek munkatársai. A most következő téli hónapokra azonban a vendégház korlátozza működését, így a szálláshelyeknek kb. csak a fele lesz igénybevehető. Ennek kifejezetten rezsicsökkentési oka van, mivel az eredetileg orvosi rendelőként és szolgálati lakásokként funkcionáló épületet önkormányzati saját forrásból ugyan teljesen átalakították ésfelújították, de épületenergetikai korszerűsítésre már nem volt pénz.
A már 2021-ben elkezdődött nagy mértékű hazai infláció, a 2022. év eleji kormányzati gazdasági intézkedések, majd az ukrajnai orosz háborús agresszió okozta európai energiaválság Magyarországon óriási gazdasági nehézségeket okozott. Csömör nagyközség az ország legfejlettebb, központi régiójához tartozik, ám a válság hatásai a település szolgáltatásait is súlyosan érintik. Igaz, közel sem egyenlő mértékben.
Természetesen nincs teljes képünk az itt működő szolgáltatások kilátásairól, terveiről, de egyelőre úgy tűnik, hogy a közeljövőben is működnek majd az élelmiszerboltok, a két benzinkút, a pékségek, a cukrászda, a könyvelőirodák, az építőipari üzletek (fatelep, Tüzép, vas- és szerelvény bolt, csempebolt), a presszók, a nemzeti dohányboltok, a sportcsarnok és a művelődési ház büféi, egyéb személyes szolgáltatók (optikus, fodrászatok, kozmetikusok, masszázsok), a piaci árusok és a termelői piac.
A termékek és a szolgáltatások árai viszont „természetesen” rohamosan emelkednek minden szektorban…
Fontos információ, hogy a közintézmények különböző mértékű korlátozásokkal ugyan, de mind működni fognak az elkövetkező hónapokban is: a művelődési ház, a könyvtár, a sportcsarnok, szociális központ, a polgármesteri hivatal megváltozott működési rendjéről a www.csomor.hu oldalon olvashatunk részleteket. Igaz, az ezzel kapcsolatos hivatalos közlemények még a múlt heti, önkormányzatokat sújtó kormányzati megszorítások bejelentései előtt születtek, amelyek újabb, jelentős iparűzési adó elvonásokat jelentenek Csömör számára is.
Nem a mostani válsággal függ össze, de ide kívánkozik: a Béke téri élelmiszerbolt megszűnése sajnos komoly hiányt jelent továbbra is az Újtelep-Hőstelep alapellátásában. Sokak véleménye az, hogy a korábbi állami tulajdonú Gödöllői ÁFÉSZ egyfajta jogutódjaként működő Coopnak nem szabadott volna felszámolnia az itteni üzletét, hiszen kiváló szolgáltatási helyet biztosított számára a település évtizedekig, ahova nem egy üzemet kellett volna telepítenie, hanem valamilyen, széles körű lakossági szolgáltatást biztosító vállalkozást (pl. más típusú élelmiszerbolt, étterem).
 

Hozzászólások

A cikk írója is.....

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.