Újra indul a civil önkormányzati csapat

Februárra minden civil önkormányzati képviselő és a polgármester is úgy nyilatkozott, hogy egyesületi támogatás esetén vállalja az indulást a június 9-i helyi önkormányzati választáson. A hivatalos jelöltállításról a Csömöri Civil Egyesület tagsága dönt márciusban.

A helyi képviselő-testületben csak civil egyesületi képviselők vannak, hiszen 2019-ben elsöprő többséggel nyert a Csömöri Civil Egyesület csapata: Fábri István 70%-os szavazataránnyal lett újra polgármester a kormánypárt jelöltjével szemben, a 8 civil képviselő közül pedig mindenki hasonló arányban szerzett mandátumot (a legkevesebb szavazatot begyűjtő egyesületi jelölt is kétszer annyi voksot kapott a csömöriektől, mint a legjobb fideszes). 2010 óta a trend egyértelmű: a kormánypárt jelöltjeit (akár párt, akár párttámogatott jelöltjeként indultak) folyamatosan és nagy arányban felülmúlták a civil egyesület jelöltjei, a többi (ellenzéki) párt jelöltjei, illetve minden szervezettől független jelöltek szereplése pedig nem befolyásolta érdemben a választásokat. Erről itt írtunk https://csomorihirek.hu/CSH-ValasztasElemzes-2019.okt%2C27

Fábri István polgármester korábban azt mondta, hogy a koronavírus járvány és az energiaválság az önkormányzatokat is komolyan sújtotta, de …” Csömörön mind a helyi közösségek, mind az önkormányzati csapat nagyon nagy összetartásról tettek tanúbizonyságot. Mindegyik képviselő akár a saját bizottsági szakterületén, akár a lakókörzetében számos előkészített vagy megvalósítás alatt lévő programmal, tervvel rendelkezik, ami a jövőbeni együtt dolgozás szándékát erősíti”.
A településen egyelőre igen nagy a csönd a három és fél hónap múlva esedékes önkormányzati választással kapcsolatban, nem tudni más jelöltekről, csak szóbeszéd terjed egy-két jelölttel kapcsolatban. A korábbi (2010, 2014, 2019) választásokhoz képest ez igen nagy különbség, hiszen akkor egy-másfél éves intenzív kampány időszak előzte meg a voksolást, amikor különösen a kormánypárt jelöltjei (vagy hivatalos támogatottjai) voltak aktívak és szerettek volna a településen is pozícióba kerülni. Mindez az országos média figyelmét is már több alkalommal felkeltette.

A jelenlegi képviselők akkor válnak a Csömöri Civil Egyesület hivatalos jelöltjeivé, ha a márciusban esedékes taggyűlési szavazás megerősíti az indulásukat. Ekkor döntenek majd az egyes választókerületi jelöltekről is, hiszen új választási szisztéma szerint szavazhatnak majd a csömöri választópolgárok: a polgármesteri szavazólap mellett összesen 8 választókerületben külön-külön szavazólapot kapnak, ahol az adott körzet képviselőjét választják meg. Továbbra is lesz megyei szavazólap, ahova a megyei küldötteket delegálhatják a pártok (itt jellemzően nem szerepelnek a civil szervezetek). Ezenkívül rendhagyó módon ekkor kerül sor az európai uniós választásokra is.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.