Az ellenzék miniszterelnök-jelölti választásán is van csömöri jelölt

Dorosz Dávid nyerte a képviselő-jelölti választást a körzetben, de ki lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje? Mától indul a miniszterelnök-jelölti második forduló, a fenti címet is ma pontosítjuk…

Az ellenzéki előválasztást, magas részvétel mellett, a Pest megye 5. számú választókörzetben (Csomád, Csömör, Dunakeszi, Fót, Erdőkertes, Göd, Veresegyház) a Párbeszéd-LMP-MSZP-Momentum-Jobbik közös jelöltje, Dorosz Dávid nyerte nagy fölénnyel.

Véglegesek és hivatalosak a képviselőjelölti választás eredményei településünkön és a körzetünkben. A választás előtt többen adtak esélyt a Dunakeszi közéletében szerepet játszó Tonzor Péternek is, akit a DK jelölése mellett a Magyar Liberálisok Pártja és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatott, ám ő a szavazatoknak csak a 32,62%-át szerezte meg (3 385 fő) Dorosz 62,73%-ával (6 510 fő) szemben. A harmadik induló a Csömörön lakó Fekete László, akit az Új Világ Néppárt jelölt és az LMP is támogatott (ő az előbbi pártigazgatója is egyben), de 4,65%-os (483 fő) szereplésével nem tudott érdemben beleszólni a versenybe.

            Csömörön igen magas volt a részvételi arány, hiszen a várakozásokat jelentősen meghaladó országos aktivitáshoz (a teljes szavazói népesség 7,9%-a szavazott) képest is a szavazókorúak több mint 10%-a ment el szavazni személyesen, rajtuk kívül a becslések szerint kb. még 2-3% szavazhatott online.

            Október 10-16. között tartják a miniszterelnök-jelölti választás második fordulóját, ahol két jelölt között választhatnak az ellenzéki szavazók. Az egyik induló Dobrev Klára lesz, a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció jelöltje, jelenleg a párt európai uniós képviselője. A másik induló Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, akit a Momentum is hivatalosan támogat; ő jelenleg Hódmezővásárhely polgármestere, a Fideszt már egyszer a megyei jogú városban legyőző politikus, aki egyúttal a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja.

            Jelen írásunk címének pontosítása pedig: Márki-Zay nevében a „Zay” név a település középkori történetében meghatározó szerepet játszó régi család nevére utal, Csömör nagyközség hivatalos címerének jobb alsó sarkában a Zay család („Zay de Csömör”) régi pajzsos címere látható.

            Csömörön is mától lehet szavazni jövő hét szombatig a Vörösmarty u. 2. szám alatti helyiségben (volt 100 forintos bolt a Hősök terén). Október 10-én vasárnap és október 16-án szombaton reggel 9-től este 6 óráig, hétköznapokon (hétfő-péntek) pedig délután 2 órától este 7 óráig. A szavazáshoz személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges. Mivel a második fordulóban a miniszterelnök-jelölti szavazáson az egész ország egy választókerületet alkot, ezért bárki bármely település szavazópontján szavazhat.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.