Érdekes választás lesz Csömörön

Szombaton indul a hivatalos kampány időszak az ajánlások gyűjtésével. Az ország négy településén, Csömörön, Tárnokon, Ócsán és Balatonalmádiban viszont különleges lesz az idei választás.

Június 9-én, a választás során 4, azaz négy különböző szavazó lapot kapnak a kezükbe a csömöri polgárok. Az egyik a polgármesteri, a másik az önkormányzati képviselői, a harmadik a megyei önkormányzati lista és a negyedik az európai uniós parlementi pártlista lesz.
És hogy miért is lesz különleges a szavazás az ország ezen négy településén? Három okból is.

1.) Az elmúlt években ezek a települések átlépték a 10 ezer fős lakosságszámot, és már nem az ún. kislistás rendszerben, hanem külön-külön választókerületi rendszerben lehet szavazni a képviselőkre.
Korábban, 1990-2019 között Csömörön egy választópolgár annyi képviselőt ikszelhetett be a szavazólapokon, ahány fős volt a képviselő-testület: 1990-2006 között 13 képviselőt és 1 polgármestert, majd miután központilag csökkentették a testületi létszámokat, 2010-től 8 képviselőt és 1 polgármestert.
Mostantól, 2024-től viszont a polgármesteri szavazólap mellett már csak egy képviselőjelöltet ikszelhetünk be a szavazólapon, mégpedig aszerint, hogy melyik körzetben lakunk (a győztes jelölt fogja öt évig képviselni az adott lakókörzetet). Csömört 8 választókörzetre osztották, a részletes utcalista a helyi választási iroda oldalán érhető el.

2. A polgármester és a 8, a saját körzetét megnyerő képviselő mellett azonban még 3 képviselő is mandátumot szerez, így 11 képviselő és 1 polgármester alkotja majd a testületet. Ez utóbbi, három képviselő a pártok vagy szervezetek által összeállított, saját lista alapján szerez mandátumot, mégpedig az ún. töredék szavazatok alapján, vagyis egy szervezet nem nyertes, egyéni képviselő-jelöltjeire leadott szavazatok összeadódnak, ami egy előre megadott számítás alapján eredményez 1, 2 vagy 3 képviselői helyet a listát állító szervezetnek. Úgyis hívják ezért ezt a névsort, hogy „kompenzációs lista”, vagyis a vesztes szervezeteket „kompenzálja” a rendszer egy-egy mandátummal. (A párt vagy egyesületi listára így nem szavaznak külön a választópolgárok.)
Csömörön egyelőre egy olyan szervezet van, a jelenlegi önkormányzatban abszolút többségben lévő Csömöri Civil Egyesület, amely minden körzetben indít jelöltet.
Egy másik, kifejezetten a mostani választásra nemrég megalakult szervezet valószínűleg szintén minden körzetben indul (bár úgy tudjuk, hogy pénteken még nem volt meg az összes jelöltjük). Rajtuk kívül az egyik ellenzéki párt tervezi még az indulást. Egyelőre úgy néz ki, hogy a kormánypártok a három egymást követő sikertelen választás után nem indítanak jelölteket Csömörön. Előfordulhat azonban az is, bár erről még nincs információnk, hogy néhány körzetben minden párttól és civil szervezettől független, egyéni jelölt is fog indulni.

3. További furcsaság – ilyen sem volt még -, hogy a június 9-én megválasztott képviselők és polgármester csak októbertől irányíthatják az önkormányzatot, mivel a mostani testületek 5 éves mandátuma őszig tart. Ezt az ellentmondásos helyzetet a kormány teremtette meg azzal, hogy a kötelezően május-június hónapokban rendezendő európai uniós választásokat egy napra tette az eredetileg október elején esedékes önkormányzati választásokkal. A nyilván politikai szándékú terv azonban könnyen lehet, hogy visszafelé fog elsülni, főleg önkormányzati szinten, hiszen mostanában nem annyira a kormánynak kedvező dolgoktól hangos a közvélemény…
(Fotó: Csömöri Hírek)

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.