Újra van elég víz a horgásztóban

Az elmúlt hetek tudatos beavatkozásai és a négy napos csapadék ismét életet lehelt a horgásztóba - és nem csak oda…

Az év elején igen aggasztóan nézett ki a Csömöri Horgásztó: látványos csökkent a vízszint. Nem volt szívderítő látvány a séta a tó körül, még a laikus is láthatta, hogy itt valami nincs rendben. A tavat működtető horgászegyesület régi, tapasztalt halőrei nem aggódtak annyira, mivel tapasztalatuk szerint ilyesmi négy-öt évente előfordul a csapadékmentes időjárás miatt.
A tó tulajdonosa, a helyi önkormányzat több szakértői vizsgálatot is elvégeztetett, de nem csak a horgásztóra, hanem a közeli lápos rétre és a kiemelt természetvédelmi területen található „öregtó” vízutánpótlására is kiterjedően. Egyúttal a csömöri közigazgatási területen kb. 4 kilométert haladó Csömöri-patak teljes rehabilitációjának terve is elkészült.
            Több kisebb beavatkozás már megtörtént az elmúlt hetekben. A patakból több vizet tereltek a horgásztóba, aminek eredményeként láthatóan elkezdett emelkedni a vízszint, és amire jelentősen rásegített az elmúlt napok esőzése is. A helyzet azonban ennél komplexebb, hiszen a szakértők szerint ugyan sok-sok kisebb forrás is táplálja a patakot különböző helyeken, sőt, valószínűleg a horgásztavat is, de a tóból el is szivárog a víz vissza a patakba, mivel utóbbi folyásszintje az elmúlt évtizedek állandó kotrásai miatt folyamatosan lejjebb került. Szóval: nem egyszerű a helyzet, de most legalább már látni egyértelmű javulást.
            Ezenkívül sikerült érdemi vizet juttatni a patakszabályozással a nagyon kiszáradt láprét területére is. Újra élettel telt meg az elmúlt hetekben ez a vidék, számos madár jár ide inni is. A terület felélesztésében az önkormányzat a gödi víztársulással és ennek a védett területnek a tulajdonosával, a Duna-Ipoly nemzeti Parkkal működik együtt, továbbá egy helyi állattartó gazdálkodó is segíti a munkákat.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.