„Miénk a grund!” – zengett a csömöri iskolai évnyitón

Az igazgató vezetésével a teljes tanári kar elénekelte a pedagógus- és diáktüntetések nem hivatalos himnuszát, a polgármester pedig az állami oktatás meghekkeléséről beszélt…

A Csömöri Mátyás Király Általános Iskolában is szeptember 1-jén pénteken tartották a hivatalos tanévnyitó ünnepséget. Már a 2022-2023-as tanév júniusi évzáró ünnepsége is meglepően formabontó és sikeres volt, a két és fél hónapra rá megtartott évnyitón viszont már a „tartalom” is rendkívülire sikeredett.
A sportcsarnokban zajló műsor dramaturgiája a nyár végét-tanévkezdést idéző, ötletes diák párbeszédre épült. Ebbe kapcsolódott be Bátovszky János igazgató, aki a Pál utcai fiúk musical feldolgozására rímelve „jelentette” jól tagoltan, tantárgycsoportok szerint tételesen, hogy sikerült többé-kevésbé betölteni az üresen maradt álláshelyeket (de azért több osztályösszevonás is történt). Majd ezt követően – sokak meglepetésére, vagy inkább megdöbbenésére – a teljes tanári kart kihívta az előadói részre, és elkezdték közösen énekelni az utóbbi időszak pedagógus és diák tüntetéseinek nem hivatalos himnuszát a Pál utcai fiúk musicalből, a Fogadalmi dalt-Miénk a grund!-ot. Mindezt az állami fenntartású iskola többszáz szülője és sokszáz diákja tomboló lelkesedéssel fogadta, tapsolta és ovációzta végig….

És ha ez még nem lett volna elég, következett Fábri István polgármester beszéde. Az országban az iskolák elvétele ellen legtovább küzdő önkormányzat vezetőjeként hosszasan sorolta mindazokat a helyi szereplőket, akik a kötelező tanterven túl segítik, gazdagítják a helyi oktatást: túlteljesítő és kreatív pedagógusok, többi helyi intézmény, egyházak, nemzetiségi önkormányzatok és hagyományőrző csoportok, sportszakosztályok, civil szervezetek, cégek, vállalkozások, szülők, szülői munkaközösség vezetői, települési önkormányzat stb. Mint mondta – visszautalva egy korábbi eszmefuttatására, amikor alternatív-rejtett helyi tantervről beszélt –, a helyi társadalom mindezzel jó értelemben „meghekkeli” a nem túl perspektivikus állami oktatást, így adva számos területen igen jó, az átlagosnál sokkal jobb lehetőséget a csömöri diákoknak a minőségi tanulásra.

Egyszerre volt némileg elkeseredett és lázadóan optimista a hangulat. Mindenesetre az iskola kapuját először átlépő, mosolygós-megszeppent-vágyakozó tekintetű elsős diákok és szüleik úgy érezhették: jó helyre jöttek tanulni.

(Az iskola jelenlegi állami fenntartói, illetve a pedagógusok munkáltatói, vagyis a minisztérium és a tankerület, idén sem képviseltette magát az évnyitón, hasonlóan a többi hazai állami iskola döntő többségéhez.)
(Fotó: Vargosz)

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.