Termelői piac – jó döntésnek tűnik...

Az agárminiszter a hétvégén felszólította az önkormányzatokat, hogy nyissák ki a bezárt piacokat. Csömört ez nem érinti, itt engedik a piacot és az utcai élelmiszerár árusítást. Na de mi is a helyzet e téren?...
 
Nagy István agrárminiszter az Index.hu és a 444.hu tudósítása szerint tegnap Kaposvárott kifejtette, hogy szerinte rossz döntést hoztak azok az önkormányzatok, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként bezáratták településükön a piacokat. Úgy véli, hogy egyrészt a megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett a szabadtéri árusítás kis fertőzés veszélyt rejt magában, másrészt nem szabad az élelmiszertermelőket éppen tavasszal sújtani a korlátozó intézkedésekkel.
            Csömörön az elsők között záratták be az óvodákat, a bölcsődéket, a kulturális és sport intézményeket, illetve zárták le a játszótereket és egyéb közösségi helyeket. Gyors előzetes képviselői-jegyzői-intézményvezetői konzultáció után gyors önkormányzati döntések születtek – egyedül a termelői piac megtartása kapcsán volt komoly vita és több napos egyeztetés. A helyi közösségi terek lezárása és a rendezvények betiltása után voltak, akik úgy vélték, hogy a termelői piacot is be kell tiltani, mivel azok megtartása veszélyes lehet, hiszen az igen népszerű szombat délelőtti termelői és bolhapiac igazi közösségi esemény a településen, ahol sok ember tartózkodik, beszélget viszonylag kis helyen, értelemszerűen közel állva egymáshoz. Ráadásul az utóbbi időben zenész is szokott lenni a téren, továbbá közösségi főzőcskézés stb. teszi még inkább közösségi alkalommá a piacot. Mindez normális időkben igen kiváló, üdvözlendő, na de járvány idején éppen hogy különösen veszélyes is lehet.
       Végül az ezzel nagyrészt ellentétes álláspont érvényesült:a közösségi esemény jellegének megszüntetése mellett, a szigorú higiéniás körülmények között zajló szabadtéri árusítás még biztonságosabb is, mint a zárt terű boltokban történő vásárlás nap mint nap. „Az élelmiszerellátás pedig elsőrendű szempont, még ilyen súlyos járványhelyzet idején is” – jelentette ki dr. Katona Péter jegyző. A bolhapiac elhagyása, a zenélés és a közösségi főzés kiiktatása mellett így az önkormányzat engedte az árusítást oly módon, hogy az árusoknak standjaikat a téren egymástól távol kellett felállítaniuk, és szigorú higiéniai előírásokat kellett betartaniuk: szájmaszk, védőkesztyűs árusítás, gyakran lefóliázott termékek stb. Ez utóbbi a termelők számára eleve természetes volt, amiről tájékoztatta is az önkormányzatot Újszászi Erika főszervező, hiszen egy ideje már így készülnek az árusításokra. A vevőknek pedig egymástól távol állva, szigorúan a termékek beszerzésére szorítkozva kellett vásárolniuk. A szervezők mindezekre hangsúlyosan felhívták a figyelmet már napokkal a piac előtt, kérve azt is, hogy lehetőleg kerüljék a piaci csúcsidőt, és időben „elszórva” jöjjenek ki a térre. „Igen furcsa lenne, ha éppen az egészséges, minőségi termékeket biztosító termelői piacon nem tudnának a csömöriek vásárolni élelmiszert. – mondta Tormay-Lesták Mária alpolgármester. Ráadásul mindezt sokkal biztonságosabban tehetik meg szabad téren, mint akár egy zsúfolt plázában vagy egy kis területű boltban. Igaz, kezdetben volt vita erről, de úgy gondolom, hogy jó döntést hoztunk. A termelői piacra kifejezetten szükségünk van!”
       Az eredmény: sok vásárló, nyugodt, jó hangulatú termelői piac, a szabályokat betartó, és nem utolsó sorban elégedett árusok és vevők. A csömöri termelői piac szombat délelőtti „ránézésre” is rendben volt minden szempontból. A hétköznapi, sokkal kisebb piacok (Hősök tere, Béke tér) árusainál is kéri az önkormányzat a higiéniai előírások betartását, amihez többek között mostantól minden árusnak ingyen biztosított szájmaszkot ad át a hivatal.
       Fábri István polgármester szerint ugyanakkor felmerül egy fontos kérdés: Ha az agrárminiszter határozott álláspontja szerint nem szabad bezáratni a döntően élelmiszert árusító piacokat, akkor ennek az álláspontnak miért nem központi kormányzati rendelettel szereznek érvényt?! Járványügyi megfontolásokat veszélyhelyzet idején ugyanis általánosan és nagyon határozottan kellene érvényesíteni az egész országban, nem pedig 3 200 település önálló döntésére bízni, mint ahogy az történt az óvodák, a bölcsődék, a kulturális és sport létesítmények vagy a játszóterek működtetése-bezárása esetén? Az, hogy mi Csömörön sok más környékbeli önkormányzathoz hasonlóan meghozzuk a határozott döntéseket, a lakosság nagy részének egyértelmű támogatása mellett, nem jelenti azt, hogy minden más településen így tesznek.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.