Lakossági koronavírus tesztet hirdetett az önkormányzat

De milyen koronavírus tesztek is zajlanak Csömörön? Ennek próbáltunk utánajárni.
 
Három féle koronavírus tesztelés zajlik a településen: a közszolgáltatásban dolgozók tesztelése, a most induló általános lakossági tesztelés és az országos kutatásba bekerülő csömöriek vizsgálata.
            1.) Országos koronavírus kutatás Csömörön. Kezdjük ezzel, mert ez a nagyközség lakosságát közvetlenül a legkevésbé, az országos intézkedéseket viszont leginkább érintő koronavírus-tesztelés a nagyközségben! Erről azt kell tudni, hogy több mint 17 ezer, 14 évesnél idősebb lakosnál végeznek ún. PCR típusú és vénás vérvételes szerológiai tesztelést egy országos, bizonyos szempontok alapján reprezentatív kutatás alapján, amit a négy hazai orvostudományi egyetem koordinálásával bonyolítanak le. A mi településünkről 26, azaz huszonhat főt vizsgálnak meg. Ez éppen olyan, mint egy sima közvélemény-kutatás, „csak” összességében igen nagyszámú embert keresnek meg és a kérdőív (mert az is van, egészségügyi kérdéseket tartalmaz, nyilván) lekérdezése mellett koronavírus tesztelést végeznek azokon a lakosokon, akik bekerülnek a kutatási mintába. Ők elsősorban életkor, nem, településtípus-nagyság szerint lettek kiválasztva (a pontos mintavételről nincs információnk, de a leírás alapján KSH címlista szerint dolgoznak a kutatók). Csömör mellett a szomszédos Kistarcsán és Budapest XVI. kerületében is zajlik ilyen felmérés, a szintén szomszédos Kerepesen és Mogyoródon viszont nem. A részvétel önkéntes és ingyenes, a részvételi hajlandóságról, vagyis hogy eddig mennyien vállalkoztak a tesztelésre és a kérdőív kitöltésére, nincs információnk. Mind PCR típusú, garat és/vagy orrváladék mintavételen alapuló tesztet, mind vénás vérvételen alapuló szerológiai tesztet is végeznek annak érdekében, hogy az egész országról általános képet kapjanak a kutatók és a kutatást finanszírozó minisztérium, illetve a kormány (a kis esetszámok miatt Csömörről, Kistarcsáról stb. nem lesznek külön elemzések, csak pl. a járásunkról, a megyénkről). Ennek alapján május második felében meg tudják mondani, hogy országosan hányan, milyen területi elterjedtséggel fertőzöttek koronavírussal a vizsgálat időpontjában (PCR teszt) és hányan estek már át a fertőzésen, valamint közülük hányuk szervezetében termelődött védettséget jelentő ellenanyag (szerológiai vérvételes teszt). A kormány erre is alapozva akarja meghozni a járványügyi intézkedéseit, és lehet, hogy az év folyamán újabb hasonló kutatásokat is végeznek majd. Azt nem tudni pontosan, hogy mi történik azokkal, akiknek pozitív valamelyik teszteredményük, vagyis hogy ők beleesnek-e onnantól kezdve a jelenleg nem túl szigorú hazai egészségügyi protokollba (karantén, kontaktkutatás), de valószínűleg igen. A tesztelést az önkormányzat által biztosított Csömöri Egészségház elkülönítő fertőző rendelőjében végzik két külön napon, május első felében (természetesen csak a véletlenszerűen kiválasztott 26 emberen végzik el a vizsgálatokat). Az országos kutatásról itt lehet részleteket olvasni
            2.) A nagyközségben közszolgáltatást végzők koronavírus tesztelése. A helyi önkormányzat úgy döntött, hogy a lakosság védelmében, a járvány terjedésének megakadályozása, lassítása céljából a csömöri emberekkel rendszeresen kapcsolatba kerülő, közszolgáltatást végző munkatársaknál koronavírus tesztet végeztet saját, a veszélyhelyzetre elkülönített költségvetési forrásából. A PCR teszt 28 ezer Ft-ba, a szerológiai teszt 12 ezer Ft-ba kerül személyenként, plusz 15 ezer Ft-os napi kiszállási díjat számolnak fel, amelyet az egyik legismertebb magán laborban, a MikroMikoMed Kft. laborjában elemeznek ki. Kb. 170 személyről van szó, akiknek csak az egyik fele önkormányzati dolgozó: szociális gondozók, a községgondnokság és a zöldterületi nonprofit kft dolgozói, postások, hulladékszállítók, polgármesteri hivatali dolgozók, települési és nemzetiségi önkormányzat képviselői, polgárőrök, tűzoltók, az összes helyi közintézmény és szociális intézmény vezetői, továbbá ide tartoznak a helyi orvosok és védőnők, gyógyszertári dolgozók is, mivel az ő koronavírus tesztelését sem finanszírozza az állam. Első lépésben PCR tesztet végeztek mindenkin, majd vénás vérvétellel szerológiai tesztet, utóbbit várhatóan 2-3 hetente ismétlik. Akinél fertőzöttséget állapítanak meg és önkormányzati alkalmazott, az onnantól nem mehet be dolgozni és szigorú karantént kérnek tőle és a vele egy háztartásában élőktől, majd elindul a kontroll tesztelési folyamat és az állami eljárásrend. A nem önkormányzati dolgozóktól is ugyanezt várják el, és ők sem mehetnek be az önkormányzati épületekbe, közintézményekbe, amíg a fertőzöttségük fennáll. Úgy tudjuk, ebből volt már néhány konfliktus, de az érintettek döntő többsége örömmel vette és támogatta az ingyenes tesztelési lehetőséget és az ehhez rendelt eljárásrendet. A tesztelések helyszíne eddig a Csömöri Polgármesteri Hivatal, a Szociális Alapszolgáltatási Központ és a Csömöri Egészségház volt, ahova a mobillaborok érkeztek. A témával kapcsolatban itt és itt olvashatóak írások.
            3.) Csömöri lakosok számára meghirdetett koronavírus-tesztelési lehetőség. Mivel lakossági igény is mutatkozott erre a szolgáltatásra, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy saját önkormányzati forrásból részben támogatott formában, részben lakossági térítéssel biztosítja az egészségügyi szakemberek által javasolt, vénás vérvétellel lefolytatott szerológiai koronavírus tesztek elvégzését. Ez önkéntes alapon zajlik, mindenkinek a saját döntése, hogy részt vesz-e rajta – már csak azért is, mert a lakosnak pénzbe kerül. A szervezést az önkormányzat vállalja, kifizeti a cégnek a kiszállási díjat, majd a 12 ezer Ft-os egyéni térítés díjból 3 ezer 500 Ft-ot átvállal, a lakosnak így összesen 8 ezer 500 Ft-ot kell kifizetnie. A vizsgálaton olyan csömöri lakosok vehetnek részt, akiknek az állandó lakóhelyük vagy a hivatalosan bejelentett tartózkodási helyük Csömör. Rajtuk kívül az önkormányzat megkeresi a kisebb helyi szolgáltatókat, boltosokat is, hogy a nem csömöri lakhelyű, de a településen dolgozó, így a lakosokkal rendszeresen kapcsolatba kerülő alkalmazottaik számára is felajánlja a támogatott tesztelési lehetőséget. Ezen felül kb. 120 fő, rászoruló, a szociális ellátórendszerben szereplő lakost levélben is megkeresnek, hogy nekik még kedvezményesebb, összesen 3 ezer 500 Ft-os áron kínálják fel a tesztelési lehetőséget. Akik részt vesznek az önkéntes tesztelésen, azoknak a helyszínen részletes tájékoztatót adnak át a teszteredményekkel összefüggő tudnivalókról, teendőkről. Az első lakossági tesztelési időpont május 14., a helyszíne pedig a Csömöri Egészségház parkolójába érkező mobil labor. Az igényektől függően az akciót a későbbiekben megismétlik, első körben 200 fő jelentkezését tudják fogadni. Ha a járványügyi helyzet indokolja, az önkormányzat hosszabb távon is biztosítja ezt a lehetőséget a lakosoknak, helyi szolgáltatóknak. További részletek itt olvashatók a tesztelési, jelentkezési lehetőségekről.
 
(Az információk összeállításában az önkormányzat munkatársai és egészségügyi szakértők voltak segítségünkre.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.