Boltok, maszkok, kesztyűk – élet a hétköznapokban, veszélyhelyzet idején…

Az alábbiakban a helyi boltvezetők szemével próbáljuk bemutatni, hogyan változott az élet Csömörön elmúlt hetekben - bevásárláskor…
 
Az információk összegyűjtését, a rövid interjúk készítését még egy-két hete kezdtük el, azóta azonban fontos változás, hogy április 25-étől szombattól az önkormányzat kötelezővé tette a nagyközség minden zárt terű üzlethelyiségében, szolgáltatójánál és a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk használatát. A mai nap ezt egy kormányrendelet már általánosan is előírja az egész országban május 4-től.
 
Auchan (Határ út)
A legnagyobb csömöri áruházlánc bekerült abba a kategóriába, ahova kb. 100 hazai cég tartozik jelenleg, és amelyet a Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport is irányít. Balázs Ildikó, vállalati kapcsolatokért felelős igazgató már március második felében tájékoztatta Fábri István polgármestert arról, hogy az Auchan minden üzletében, részben ezzel a speciális vállalati „státusszal” is összefüggésben, kiemelten figyelnek a higiéniai előírásokra. Egy ideje már kötelezővé tették a szájmaszk használatát minden dolgozónak, így számukra nehézséget nem jelentett az erre vonatkozó önkormányzati rendelet, sőt, erre is hivatkozva könnyebben tudják mindezt kérni a vásárlóktól is. A csömöri Auchan liget áruház bejáratánál figyelmeztetik a vásárlókat a szájmaszk viselésére, illetve az ügyfélszolgálatnál biztosítják azok megvásárlását.
Nyitva tartásuk nem változott: H-Cs: 7-21-ig, P-Sz: 7-22, V: 7-20.
 
Coop-Szuper ABC, Kossuth L. utca („Szövi”)
Nyitva tartás: H-P 6-17-ig, SZ: 6-15-ig, V: ZÁRVA
Bertók Zoltán boltvezető szerint a dolgozóknak és a vásárlóknak is sikerült belerázódniuk az új helyzetbe. „Nyitás előtt egy órával már itt vagyunk, fertőtlenítjük a bevásárlókocsikat és azokat a felületeket, amikkel a vásárlók érintkeznek, este zárás után ugyanezt tesszük plusz egy órában, de napközben is többször megismételjük ezt. Dolgozóink szájmaszkot viselnek, a pénztárnál plexilapot szereltünk fel. Az első hetek után normalizálódott az ellátás is, az élesztő és a fertőtlenítőszerek, hypo, kézmosók iránt még most is nagyobb a kereslet, de már kisebb gond a kiszolgálás. A 9-12 órás időszak a 65 év felettieké, ebből az első két órának elég jó a kihasználtsága.” A bolt elsők között állt rá az új típusú higiéniai működésre az eladók szájmaszk és kesztyű használatának a megkövetelésével.
 
Joker ABC (Szabadság út)
Nyitva tartás H-P: 7-18-ig, SZ-V : 7-15-ig
A Joker ABC-ben a kézfertőtlenítés lehetősége mellett egyszer használatos kesztyűt is kapnak a vásárlók. Az idősávos vásárlás mellett védőplexi, fertőtlenítés ebben a boltban is van, hogy minél biztonságosabb legyen a vásárlók kiszolgálása. Tóth Zsuzsa boltvezető a bolt nagyon fontos szolgáltatására hívta fel a figyelmet: „ Az idősek és azok számára, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak boltba menni, házhozszállítást vállalunk . A Facebook oldalunkon lehet tájékozódni ennek részleteiről, a megrendelt termékeket még aznap kiszállítjuk.”
 
Príma Áruház (Laky-sarok)
Nyitva tartás: H-Sz: 7-20-ig, V: 8-16-ig
Bár az áruház cukrászdája erre az időszakra bezárt, a bolt változatlan nyitvatartási időben várja vásárlóit. Bederna Péter boltvezető szerint az első hetek nagy rohamaikor érzékelték, hogy mindenki kicsit türelmetlenebb, mostanra visszaállt az élet a megszokott mederbe. „ A kezdeti időszak nagy felvásárlási rohama mindenkit váratlanul ért, az élesztő mellett a rizs, liszt, tartós tej iránt volt akkora kereslet, amivel nehéz volt tartani a tempót. Dolgozóinknak maszkot biztosítunk és felszereltük a pénztárakhoz a plexit, emellett naponta többször fertőtlenítünk is. A 9-12-ig tartó időszak az idősebb vásárlók biztonságát szolgálja. Mindenkit arra kérnék, hogy ebben a cseppet sem átlagos helyzetben legyük türelemmel egymás felé!”
 
Reál Élelmiszerbolt (Béke tér)
Nyitva tartás: H-P: 6-18-ig, Sz: 7-14-ig, V: 9-15-ig
A Reál Élelmiszerboltban maszkot és kesztyűt viselnek az eladók, félóránként fertőtlenítik a pultokat, kilincseket, hűtőajtókat és minden olyan felületet, amivel a vásárlók érintkeznek. Herczeg Dóra boltvezető szerint a 9-12 óráig tartó időkorlát nem teljesen zökkenőmentes. „ Nem könnyű megérteni és elfogadni, hogy az új helyzetben szokatlan korlátokba, szabályokba ütközünk vásárláskor, de megértjük, hogy mindenkit megvisel maga a bezártság is. Az áruellátás újra folyamatos, bár mindenhol áremelések vannak. Nálunk is a konzervek, liszt, hypo a slágertermék, bár lecsengett ezeknek a termékeknek is a mértéktelen felvásárlása. Nem mondom, hogy nem foglalkoztat minket a járvány, de örülünk, hogy van munkánk és fontos a lakosság zavartalan élelmiszerellátása.”
 
Trió ABC (Major út)
Nyitva tartás: H-P: fél 6- 22-ig, Sz: 7-22-ig, V: 7-21-ig
Azon túl, hogy az eladók maszkot, kesztyűt viselnek és rendszeres a fertőtlenítés, a Trióban kézfertőtlenítőt is helyeztek ki a vásárlók számára. Benei Renáta üzletvezető is úgy látja, hogy az első hetek után újra normalizálódott a helyzet. „A 9-12-ig tartó időkorlátozás nem kis kihívás számunkra, ebben az időszakban sok energia megy el azzal, hogy próbáljuk megértetni a vásárlókkal, az ő biztonságuk érdekében született ez a döntés, nem miattunk kell betartani. Az árukészletben nincs fennakadás, az új sikertermék, az élesztő is szinte mindig kapható.”
 
Baksa Zöldséges (Major út)
Nyitva tartás: H-CS: 7-17-ig, P: 7-18-ig, Sz-V: 7-16-ig
Baksa Gyuláék boltjában a maszk, plexi és a kosarak napközbeni fertőtlenítése mellett ózongenerátor tisztítja a levegőt, itt is van védőkesztyű a vásárlóknak „Éjszakánként a légköbméternek megfelelő óraszámban működik a generátor, ami a vírusokat és a baktériumokat elpusztítja. Az üzletben egyszerre négy fő tartózkodhat, ezt nem könnyű betartatni, főleg akkor, ha egy családból két-három fő jön vásárolni. A 9-12-ig tartó időszak pedig még több türelmet, odafigyelést kíván mindenkitől. Az áruellátásban nincs fennakadás, az első hetekben a burgonya ára jelentősen megemelkedett, de mostanra az is normalizálódott.”
 
CSANI Zöldséges (Széchenyi út)
Nyitva tartás: H-Sz: 6-20-ig, V: 7-15-ig
A Széchenyi úti zöldségesben is egyszerre három-négy ember tartózkodhat, a dolgozók maszkot, kesztyűt viselnek, és Tajtiné Kovácsik Márta boltvezető a vásárlók számára is gumikesztyűt biztosít, amit vásárláskor felvehetnek.  „Szerencsére mindent ugyanúgy be tudunk szerezni, mint eddig, az élesztő kicsit változó, de nekünk az nem főprofilunk. Érzékeljük, hogy mindenki többet főz, az ehhez szükséges alapanyagok jobban fogynak. A 9-12-ig tartó időszak nem könnyű, sokan nehezen fogadják el, hogy 9-től nem jöhetnek vásárolni, és az idősek sem szívesen mondanak le a délutáni-esti vásárlásról. De próbálunk mindenki felé türelemmel fordulni.”
Végül a legfrissebb információk: maszkot a Coop ABC-ben, a Joker ABC-ben, a csömöri Auchanban  és a gyógyszertárakban lehet venni, ugyanezeken a helyeken gumikesztyűt is árulnak, ami átmenetileg most hiánycikk, de az előrejelzések szerint jövő héttől újra elérhető. Kéz- és felületfertőtlenítő szerek általában minden boltban kaphatók.
A megváltozott helyzet kulcsszava érezhetően mindenhol a türelem, amiből sajnos a boltokban nem tudunk felvásárolni, hogy a nehezebb napokra is jusson, de fontos megértenünk, hogy a fiataloknak, az időseknek, a vásárlóknak és a dolgozóknak egyaránt megterhelő lelkileg az izoláltság, bizonytalanság, segítsük egymást azzal, hogy empatikusan, türelemmel fordulunk egymás felé!
 
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.