2 polgármesterjelölt, 28 képviselőjelölt a választáson

A Csömöri Civil Egyesület mellett a DK és egy februárban bejegyzett helyi szervezet állított jelölteket Csömörön. Rajtuk kívül négy független képviselőjelölt is próbálkozik.

Minden választás más, az idei különösen az Csömörön: mivel átléptük a 10 ezer fős állandó lakosságszámot, már nem 8 képviselőt ikszelhetünk be a szavazólapon, hanem csak egyet, azt, aki a mi lakókörzetünkben induló 3, 4 vagy 5 jelölt közül (ez választókörzetenként különbözik) felkerül a szavazólapra. A polgármesterválasztás szabályai nem változtak.
            Alapvetően három nagyobb helyi politikai csoport jelöltjei küzdenek a választók szavazataiért.
A Csömöri Civil Egyesület már két hónapja bejelentette, hogy újra indulnak a 2019-ben a helyi Fideszt óriási fölénnyel (70%-os szavazataránnyal) legyőző jelöltjei. Fábri István polgármester és csapata az eddigi legnagyobb sikerét már el is érte: a helyi Fidesz úgy látta ugyanis jónak, hogy három egymás követő nagy vereség (2010, 2014, 2019) után már nem is próbálkozik jelölteket állítani az egyesület ellen… Képviselőjelöltek: Pásztor Sándor (1. körzet, Újtelep), Onhausz Erzsébet (2. körzet, Újtelep-Hőstelep), Szántóné Hermányos Mária (3. körzet, Ófalu-Körmendi-hegy), Tihanyi Ferenc (4. körzet, Ófalu-Kálvária alatti utcák), Sipos Tamás (5. körzet, Kakas-telep, Edloman terület, Szőlő u.), Tormay-Lesták Mária (6. körzet, Szőlő-hegy, Hegyalja u. és köz, Széchenyi út, Vadkerti Zs. u., Rét utca környéki madár nevű utcák), Eigler Tamás (7. körzet, Majorszegi-dűlő és liget, Rét u.), Rajnai Henrik (8. körzet, Középhegy, Laky-hegy, Vízműsor).
            Egyetlen pártként a Demokratikus Koalíció, nem kis meglepetésre, mind a 8 egyéni választókerületben állított képviselőjelöltet. Listájukat a régi csömöri gyökerekkel rendelkező Antal Tibor vezeti, ám érdekesség, hogy három jelöltjük nem rendelkezik csömöri lakcímmel. Polgármesterjelöltet viszont nem állítottak. Képviselőjelöltjeik: dr. Tóth Lajosné (1. vk.), Rovó Ferenc Lászlóné (2. vk.), Varga Gabriella (3. vk.), Nickmann Marianna (4. vk.), Antal Tibor (5. vk.), Nagy György (6. vk.), Dr. Kóródi Éva (7. vk.), Gyimesi Erzsébet (8. vk.).

            Más okból, de szintén érdekes formáció a Köz(ös)ségünkért Egyesület, és nem csak a nevükben szereplő zárójeles betűk miatt (nyelvtörő játékokat kedvelők, figyelem!). A szervezetet idén februárban jegyezték be a bíróságon, eddig semmilyen tevékenységet nem végeztek, így elmondható, hogy kifejezetten az idei választáson való indulás motiválta őket. Polgármesterjelöltet is állítottak, Mátyás Sándor személyében. Ő eddig egy szűk területen kapcsolódott a falu életéhez, kezdettől a Gloria Victis Alapítvány vezetője. Az egyesület képviselőjelölti csapata sem áll túl ismert jelöltekből: öt jelöltjüknek eddig semmilyen helyi közösségi tevékenysége nem volt, két jelöltjük viszont a helyi katolikus egyházban vezetőnek számít. Választókörzetenként: Garadnai Zoltán (1. vk.), Fábiánné Varga Mária (2. vk.), Soós Árpád (3. vk.), Olgyay Bálint (4. vk.), Illés Gyula (5. vk.), Deli István (6. vk.), Farkas Mihály (7. vk.), Szemler István (8. vk.).
            Egyik szervezethez sem kötődik négy független képviselőjelölt. Szuhai János és Veres Zoltán az 1. választókörzetben, Kovács Tamás Mihály és Lefánti Oszkár a 6. választókörzetben indulnak.
            A települési önkormányzati választások mellett a szlovák és a német nemzetiségi jelöltekre is szavazhatnak a magukat előzetesen az adott nemzetiséghez kötődőnek vallók (erről később közlünk összeállítást), továbbá két pártlistás szavazólapokat is kapunk majd a kezünkbe: a megyei önkormányzati listára és az európai uniós listára is voksolhatunk.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.