Csömör, a bringás falu – mostanában különösen….

Soha annyi kerékpáros, futó, kocogó, sétáló, rolleres, gyalogló-sétáló, kiránduló embert nem látni a nagyközségben, mint ezekben a veszélyhelyzetes napokban.
 
A csömöri utcakép nagyot változott mind hétköznap, mind hétvégén a járványügyi helyzet miatt kihirdetett központi és helyi korlátozó intézkedések miatt.
      Talán az autóforgalomban van a legkisebb változás, leszámítva a hétköznap reggeli nagy forgalom elmaradását az iskolák és az óvodák környékén, hiszen ezen intézmények zárva tartanak március második felétől. Ez nem jelenti persze azt, hogy hétköznap reggel 7-9 óra között ne lenne viszonylag sok autó a főutakon, és délután 3-6 óra között is szemmel láthatóan nagy a gépjárműforgalom. Ez érthető, hiszen sokan még járnak dolgozni a fővárosba, és a helyi boltok egy része is nyitva maradt, az emberek járnak vásárolni és ilyen-olyan ügyet intézni – már amennyire tudnak ebben a helyzetben.
       Az egyik látványos változás, hogy szinte alig vannak gyalogosok a főutakon, szinte teljesen kihalt a Szabadság út, a Major út-Rákóczi út, a Széchenyi út, a Petőfi utca vagy a Hősök tere, a Béke tér, a Kispálya környéke, a Laky-park és a Majorszegi játszótér környéke. Ennek több oka van, elsősorban az, hogy a főutakon elsősorban nem sétálgatnak, korzóznak a csömöriek, hanem ügyeket intéznek. Viszont  jelenleg több bolt, szolgáltató is zárva tart, és az élelmiszer boltokon, patikákon kívül a nyitva tartóknak is délután 3-kor be kell zárniuk (pl. virágboltok, vasbolt, tüzép, fatelep). A polgármesteri hivatal  épülete is zárva, nincs személyes ügyfélfogadás, de a nap egyes időszakaiban jelentős gyalogos forgalmat is generáló intézmények  is szintén zárva vannak: iskola, zeneiskola, óvoda, templomok. Na és természetesem a játszótereket, közösségi parkokat is lezárták.
       Ezzel szemben a mellékutcák gyalogosforgalma növekedett: a korábbiakhoz képest több a sétáló, futó, kutyát sétáltató, kerékpározó, hiszen a részleges kijárási tilalom ideje alatt a lakóház környéki kimozdulás sokak számára különösen felértékelődött.
            Mind a főutak, mind a mellékutcák leglátványosabb látképe viszont a rendkívül sok, soha nem látott mértékű kerékpáros forgalom. Családok, felnőttek és gyerekek, barátok és barátnők, alkalmi sportolók, házaspárok, rendszeresen bringázók tekernek minden irányban. Nem kevesen szoktak felpattanni Csömörön a kerékpárra, egyre többen közlekednek így és egyre többen sportolnak, vagy csak mozognak, kirándulnak egy kicsit két keréken – de most nagyon sokan ülnek olyanok is nyeregbe, akik utoljára évekkel ezelőtt vették elő a környezetbarát járművüket a garázsból, fészerből. Szemmel láthatólag többen tűnnek fel a környező településekről ide áttekerő családi, baráti csoportok, vagy akár nagy tempóban hajtó amatőr terepbringások, országúti versenykerékpárt hajtók.
            Ami viszont még ennél is feltűnőbb, az a település széli bringautakon tapasztalt folyamatos kerékpáros forgalom, gyalogló, futó, kutyát sétáltató fiatal, idős, középkorú, szabadidő sportoló vagy akár versenyszerűen edzést folytató. Ezekben a hetekben a Laky bekötő melletti kerékpár- és gyalogút, az M0-son átmenő Major úti kerékpáros-gyalogos út és a József Attila  utca folytatásában az M0-s gyalogos- és kerékpáros alumínium híd felé vezető keskeny út lett a fő szabadidő-eltöltési hely. A kiváló rekreációs fejlesztések most külön „jó szolgálatot” tesznek a lakóhelyük közvetlen közelében, különösebb szervezés nélkül kimozdulni, mozogni vágyó csömörieknek.
            A természetkedvelők, a kicsit nagyobb kimozdulásra vágyók számára pedig a Csömöri körtúra gyalogos- és kerékpáros útvonalai jelentik a kikapcsolódási lehetőséget. Ha azt mondtuk sokszor, hogy az elmúlt években egyre kedveltebb lett ez a helyi kuriozitás, akkor most ez többszörösen is igaz. Szinte pár percenként tűnnek fel kirándulók a Kálvárián, a régi strand fölött induló felső-patakvölgyi erdőben, a Szedervölgyi-erdőnél, az ősláp varázslatos enteriőrt adó ligetes részén vagy éppen az Öreg páskomnak nevezett dimbes-dombos részen a Középhegy felé. Sokan most ismerkednek először a település természeti, helytörténeti, kulturális értékeit részletesen ismertető színvonalas tájékoztató táblákkal, miközben jól kitáblázott, irányjelzőkkel vezetett útvonalon kirándulhatnak csendes környezetben. Az útvonal bekapcsolódik a Szőlő-hegy fölötti Vízműsor utcába, ami a három, fent említett kerékpáros útvonal mellett talán a negyedik legkedveltebb kiránduló útvonal. Itt éppen csatornaépítés zajlik, ami nem túl barátságos látvány, de az innen tárulkozó panoráma a budai és pilisi hegyek felé  idevonzza   a gyalog, kutyával vagy kerékpárral poroszkálókat. A Majorszegi-erdő környéki kiránduló helyeken szintén minden eddiginél több ember jelenik meg, mint ahogy a kis Mókus-patak gyalogos és kerékpáros hídján is sokan sétálnak, kerékpároznak át a szomszédos Árpádföld felé, vagy éppen jönnek arról Csömörre.
          A Vízműsoron pár éve létesített kedvelt „Kitekintő pont” körpanorámás fotókkal színesített megállóhelyét azonban lezárták a csoportosulások elkerülése érdekében. Ugyancsak lezárták már hetekkel ezelőtt az összes játszóteret és a szabadtéri sportközpont pályái mellett a közkedvelt Bulgárkertet, a csömöri Pataksétányt, a régi strandot-ökoparkot, a Gorkij fasori Kispályát, a Laky-parkot, a Corvina teret, és a „békeidőben” legtöbbek által látogatott közösségi célpontot, a Csömöri Horgásztavat a mellette lévő játszótérrel és kondiparkkal együtt.
      A sok-sok lezárás ugyanakkor rámutat arra is, hogy mennyi kiváló közösségi és kirándulóhely  van a faluban, ahol szabadban eltölthetjük az időnket. A fájdalmas korlátozások és általában a járványügyi helyzet jelenleg még beláthatatlan egészségügyi, társadalmi és gazdasági kárai mellett talán egy kis pozitívum lesz helyi szinten, hogy mindennél többen ismerik meg a helyi természeti és közösségi értékeket, általában pedig: a falut, Csömört, ahol élnek.
(Fotó: Vargosz)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.