Csömöri nők a faluvezetésben

A boldog új évet megkezdő olvasóinknak elmondjuk, hogy a sokak által kedvelt, illetve nem szeretett, vagy éppen unalmas gender témán kívül egyéb érdekességek is szerepelnek a három évtized képviselői statisztikájában szemezgető cikksorozatunkban…
 
Az 1990-2019 között lezajlott nyolc helyhatósági választáson összesen 40 fő nyert el képviselői mandátumot Csömörön. 1990-2006 között 13 fő volt a képviselők száma, az új választási törvény bevezetése, 2010 óta viszont már csak 8 képviselői helyre lehet pályázni a településen (a polgármesteren kívül, aki szintén tagja a testületnek). A képviselők közül természetesen sokan vannak olyanok, akik több alkalommal is bejutottak a testületbe. Kezdjük az érdekességek szemezgetését a nők szerepével!
 
(I.) Nők, férfiak
A 40 főből 30 fő férfi, 10 fő nő, vagyis komoly az erősebb nem dominanciája. Az első húsz évben ez különösen jellemző volt. 1990-ben még csak 1 fő képviselte a gyengébb nemet Gubek Mária evangélikus felügyelő személyében, 1994-től csatlakozott hozzá Harmath Józsefné nyugdíjas általános iskolai tanár, ők ketten egészen 2002-ig dolgoztak együtt 11 férfi képviselőtársukkal. Harmath Józsefné halála után Gubek Mária 2002-ben ismét mandátumot szerzett, amikor is dr. Fogd Mihályné korábbi iskolaigazgatóval és Ritter Judit könyvelővel, a nagycsaládos egyesület vezetőjével először nőtt 3 főre a nők száma. 2006-2010 között ismét 2 főre csökkent a létszám, ekkor két orvos, Madarasné dr. Hülitzer Katinka és dr. Szarka Zsuzsanna lett képviselő (előbbi a legtöbb szavazatot kapta az összes induló képviselőjelölt között).
            A 2010-es választás (a civil csapat időszakának kezdete) viszont érezhető változást hozott. Ugyan először itt is csak 2 nő lett tagja a testületnek, de egyrészt ez nagyobb arányt jelentett immár, hiszen összesen 8 képviselő alkotta a képviselői gárdát, másrészt a két hölgy kulcspozíciókat kapott: a vegyész végzettségű Tormay-Lesták Mária a legnagyobb szakbizottságot, az oktatási, kulturális és sport bizottságot vezette, dr. Szarka Zsuzsanna a népjóléti bizottság elnöke lett. Négy év múlva, 2014-ben pedig először fordult elő, hogy női többség alakult ki a testületben: 5 hölgy tag mellett csak 3 férfi nyert mandátumot, akik a férfi polgármesterrel kiegészülve is kisebbségben maradtak. Sőt, először fordult elő az is, hogy női alpolgármestere lett a településnek: Fábri István polgármester ugyanis Tormay-Lesták Máriát jelölte erre a posztra, akit egyhangúlag meg is választottak. A dicsőséges hölgykoszorú így festett: Kadók Ferencné közgazdász, Madarasné dr. Hülitzer Katinka, dr. Szarka Zsuzsanna, Szántóné Hermányos Mária grafikus-üzemmérnök, Tormay-Lesták Mária. Nem lényegtelen szempont, hogy a választói támogatottságuk is kiemelkedő volt, ugyanis ekkor messze a legtöbb szavazatot három nő kapta (sorrendben: Tormay-Lesták M., dr. Szarka Zs., Kadók F.). 2019-ben ugyan csökkent a női létszám, de a 8 képviselőből 3-at ismét a gyengébb nem ad jelenleg is. Tormay-Lesták Mária maradt az alpolgármester, a választáson elért szavazatszáma pedig az utcahosszal nyerő civil csapaton belül – és a település választástörténetében - is soha nem látott magasságokba emelkedett (2 805, korábban éppen egy ezerrel kevesebb szavazat volt a csúcs). A két másik hölgy is fontos pozíciókat tölt be: Szántóné Hermányos Mária a legnagyobb bizottságot (népjóléti és kulturális) vezeti, Onhausz Erzsébet tájtervező mérnök pedig két bizottság elnökhelyettesi feladatai mellett környezetvédelmi tanácsnok is, ami a közeljövőben várhatón kulcsszerepet jelent az ebbe az irányba még hangsúlyosabban elmozduló civil önkormányzatban.
(Következő írásunkban az életkori adatokkal foglalkozunk.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.