Végleges: Csömörön az egyéni és a listás szavazást is az ellenzék nyerte

Tuzson Bence előnye csökkent, de négy százalékkal ő lett Pest megye 5. számú választókörzetének képviselője.
Íme a 100%-os feldolgozottságú adatok!

Szombaton az átjelentkezői szavazatok (akik a választás napján más magyarországi településen tartózkodtak) és a külképviseleti szavazatok (akik a választás napján külföldön tartózkodtak) összeszámlálásával, végleges eredményekkel lezárták a parlamenti választásokat minden országgyűlési körzetben.
Pest megye 5. számú választókörzetében Tuzson Bence (Fidesz-KDNP) összesen 34 390 szavazatot kapott (46,30%), Dorosz Dávid (Egységben Magyarországért 31 228-at (42,04%). Volt még néhány jelölt, aki sem jelenlétével, sem helyi programmal, és általában semmivel nem tisztelte meg a csömöri választópolgárokat, az ő választási eredményeiknek a www.valasztas.hu oldalon lehet utánanézni.

A Dunakeszi központú választókörzetben egyedül Csömörön kapott több szavazatot az ellenzék jelöltje a kormánypárti jelöltnél. Ami pontos számszerűséggel megállapítható, hogy a településünkön 2 564 választópolgár szavazott Dorosz Dávidra, míg Tuzson Bencére 2 540 fő. Ez a kis előny a külképviseleti szavazatokkal biztosan magasabb (mind a 106 választókörzetben így volt), de mivel azokat a szabályok szerint már csak választókörzeti szinten összesítették, sajnos ezért csak becsülni lehet a Csömörre eső számokat (mint ahogy a többi települését is).
Annyit tudunk, hogy Csömör településről összesen 177 fő jelentkezett át más településre, akik közül 87 fő külföldi konzulátuson, 90 fő más magyarországi településen szavazott.
Dunakeszin szombaton összeszámolták az összes átjelentkező szavazatát is, ám mivel azokat a kicsit furcsa szabályok szerint a 10. számú, még nem összeszámolt ottani szavazókörben április 3-án leadott „normál” szavazatokkal össze kellett keverni, így már három „csomagból” áll össze az utolsó adag szavazói csoport.

A szombaton megszámolt, utolsó szavazatok megoszlása a következő volt a két nagy politikai tömb jelöltje között Pest megye 5. sz. választókörzetében:

Tuzson Bence: 1 105 fő.
Dorosz Dávid: 1735 fő.

A fentiek alapján, az átjelentkezőkkel korrigált (60-30%-al becsült) szavazatok megoszlása végül a következő lett Csömörön:

Dorosz Dávid: 96 fő. A végeredmény így összesen:2 660 fő.
Tuzson Bence: 48 fő. A végeredmény így összesen: 2 588 fő.

A két politikai tömb végleges, listás szavazatainak a megoszlása Pest megye 5. sz. választókörzetében:
Egységben Magyarországért: 31 683 fő (%)
Fidesz-KDNP: 33 250 fő (%)

A fentiek alapján, az átjelentkezőkkel korrigált (60-30%-al becsült) szavazatok megoszlása végül a következő lett Csömörön:
Egységben Magyarországért: 96 fő. A végeredmény így összesen:2 625 fő.
Fidesz-KDNP: 48 fő. A végeredmény így összesen:2 581 fő.

Az egész választás népszavazásos része (pl. a nemi átalakító műtétekről) mind a választókörzetben, mind a nagyközségben érvénytelen volt, vagyis az „igen” vagy a „nem” szavazatok száma nem érte el az összes választópolgár számának 50%-át. Legutóbb az ún. migráns kérdésben szervezett sikertelen népszavazást a Fidesz-kormány. A mostani akció (valódi népszavazásnak nyilván nem lehet nevezni) sikertelensége azért is látványos, mert nem kellett „elvinni” a szavazásra az embereket, hiszen az országgyűlési választásokon rekord magas résztvevő kezébe adták a népszavazásos lapot. Ahhoz, hogy ezt véghezvihessék, alkotmányt kellett módostani, mivel 1990 óta tilos volt összekötni az országgyűlési választásokat egy népszavazással.

Befejeződött a Csömörrel határos települések választókörzeteiben is a szavazás. Ezek szerint településünk két ellenzéki és egy kormánypárti körzettel van szomszédágban mostantól (a XVI. kerületben a végén fordított az ellenzéki jelölt és legyőzte az itt 12 éve képviselő Szatmári Kristófot):
Budapest XVI. kerület (Cinkota, Árpádföld, Rákosszentmihály): Vajda Zoltán (Egységben Magyarországért)
Budapest XV. kerület (Rákospalota): Barkóczi Balázs (Egységben Magyarországért)
Gödöllői körzet (Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród, Fót): Vécsey László (Fidesz-KDNP).
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.