Csömöri Civil Egyesület

2006 decemberében mintegy negyven fővel alakult meg a 
Csömöri Civil Egyesület. A hivatalos, cégbírósági bejegyzésre januárban került sor. A helyi művelődési házban megtartott alakuló ülésen az egyesület tagjai a helyi nyilvánosság kiszélesítésében, a hatékonyabb lakossági érdekérvényesítésben jelölték meg a szervezet fő céljait. Emellett különösen fontosnak tartják a település környezeti értékeinek a megóvását, a helyi oktatási-nevelési intézmények folyamatos támogatását és fejlesztését és a széles körben megvitatott, tudatos településfejlesztést.

Az Egyesület 2010-ig az egyik legaktívabb helyi civil szervezetté nőtte ki magát. Számos településfejlesztési javaslatot dolgozott ki, amelyet eljuttatott az önkormányzatnak. Az utóbbi évek legnagyobb, országos nyilvánosságot kapó helyi ügye, az M0-s felüljárók kibővítése kapcsán a szervezet aktív, kezdeményező szerepet vállalt. Szintén különböző eszközökkel, demonstráció szervezésével kapcsolódott a Kálvária erdő tarvágása elleni tiltakozásokhoz. Több lakossági fórumot tartott aktuális helyi témákról (egészségügy, településfejlesztés, M0-s), és képviseltette magát a település fontosabb közéleti és közösségi rendezvényein (Szüreti Napok, nemzeti ünnepek koszorúzási ünnepségei, ádventi rendezvények, civil szemétszedési akciók stb.).
2010 óta rendszeresen külterületi szemétgyűjtési akciót szervez, összefogva más civil szervezetekkel, helyi közösségekkel. 2012-2014 között civil összefogással kialakították a falu egyik legszebb részét, a pataksétányt.
2007 óta adja ki a tagoknak, támogatóknak, szimpatizánsoknak, illetve minden érdelődő csömöri polgárnak szánt egyesületi hírlevelet, a Civil Szót.
Szintén 2007 óta a Civil Klub nevű rendezvények keretében helyi vagy regionális vonatkozású, illetve általános témájú nyilvános fórumokat tart az Egyesület, melyeknek vendég előadói között találjuk fontos intézmények vagy települések vezetőit, illetve különböző területek szakembereit, a hazai társadalmi és kulturális-tudományos élet kiemelkedő személyiségeit. 2018-ban megújítottuk a rendezvénysorozatot: a kulturális és társadalmi élet országosan neves személyiségeit hívjuk meg az alkalmakra különböző témákban.
2017-ben indítottuk útjára az "1135 lépés" című május 1-jei rendezvényt, amellyel minden évben a falu központi részein megtett rövid séta után, egy kellemes közösségi reggeli alkalmával kívánjuk felhívni a figyelmet a település első okleveles említésének évére (1135), gazdag múltjára, értékeire.
2014 őszétől egyesületi szervezésben Lokálpatrióta Klub alkalmaira kerül sor, mint ahogy szintén az Egyesület aktív tagjai szervezik a népszerű a helyi kultúrkvíz alkalmait is.
2018-tól az Egyesület állandó klubalkalmakat tart a Kacsóh P. u. 1. szám alatti Szakicska Házban.

A nagyobb, 5 ezer fős lakosságszámot meghaladó településeket figyelembe véve  2010-ben országos viszonylatban is példa nélküli eredményt ért el a szervezet az önkormányzati választáson: százszázalékos győzelmet aratva, a polgármesteri poszt mellett minden képviselői helyet is az egyesület jelöltjei, illetve támogatottjai szereztek meg a képviselő-testületben! Tették ezt annak ellenére, hogy a megyei listán a pártokra leadott szavazatok megfeleltek az országos átlagnak.
2014-ben ismét óriási sikert aratva, meggyőző fölénnyel nyerték meg az Egyesület jelöltjei az önkormányzati választást: a polgármester több mint 60%-os támogatottsággal újra Fábri István lett, a 8 képviselőből pedig 7 fő az Egyesület jelöltjeként került a testületbe. A négy év eredményeit elismerő nagy arányú lakossági támogatás mellett közvetett sikerként könyvelhető el az is, hogy a hiteles civil helyi politizálással szemben a négy éve még teljes listát állító kormánypárt helyi emberei 2014-ben már nem mertek pártszínekben elindulni a választáson.
2019-ben még tovább tudta fokozni a sikerességét az Egyesület az önkormányzati választásokon: a 9 fős képviselő-testületben minden mandátumot a szervezet jelöltjei szereztek meg! A másodszor is újraválasztott Fábri István polgármester 70%-os támogatással utasította maga mögé a kormánypárt jelöltjét, a 8 civil képviselő pedig dupla annyi szavazatot kapott, mint a többi jelölt.

A Csömöri Civil Egyesület tagjai

A Csömöri Civil Egyesületnek több mint 40 tagja, és még ennél is több aktív segítője van.

Több önkormányzati képviselő (jelenleg 8 fő), illetve helyi civil szervezetek vezetői is tagjai az Egyesületnek. A tagság életkor tekintetében egyenletesen oszlik meg 30–60 év között, de van néhány fiatalabb és idősebb tag is. A legkülönbözőbb területeken segíti az Egyesület munkáját sok 20–30 év közötti fiatal is, jóllehet többségük nem lépett be a szervezetbe.

Az Alapszabály szerint bárki tagja lehet az Egyesületnek, aki egyrészt elfogadja annak alapvető céljait, másrészt Csömörön lakik vagy rendelkezik Csömörön ingatlannal. Az éves tagdíj jelenleg 5 000 Ft, nyugdíjasok és diákok számára 1 000 Ft. Tagi jogviszony létesítéshez két egyesületi tag ajánlása szükséges.

A Csömöri Civil Egyesület elnöksége:
Eigler Tamás
Fábri István
Hantos-Hajdú Erika
Pásztor Sándor•
Rajnai Henrik
Sipos Tamás

A Csömöri Civil Egyesület Alapszabálya