Boldog Új Évet Kíván a 2016 decemberében 10 éves Csömöri Civil Egyesület!

A Civil Szó egyesületi hírlevélben ennek a szép jubileumnak az alkalmából jelent meg egy rövid írás, amit az alábbiakban közlünk.
 
10 éve alakult meg a Csömöri Civil Egyesület
 
Közel negyven helyi lokálpatrióta, a falu közállapotain javító szándékozó, a település fejlődéséért elkötelezett aktív csömöri polgár 2006. december 12-én megalakította a Csömöri Civil Egyesületet. Az Egyesület a 2010-es és a 2014-es önkormányzati választásokon országos visszhangot kiváltó eredményt ért el, hiszen mindkét alkalommal maximális bizalmat kapott a helyi választóktól a szervezet által megfogalmazott célok, programok megvalósítására. Természetesen az Egyesület által jelölt polgármester és képviselők munkája is része a szervezeti tevékenységnek, ám úgy gondoljuk, a szervezet önmagában is fontos tevékenységet végez, amelyek közül a legfontosabbak a következők:
 

  • Hat év óta az Önkormányzattal közösen sikeres civil külterületi szemétszedési akciókat szervezünk, amelyen rendszeresen több mint száz más civil szervezeti önkéntes tesz évről-évre azért, hogy pl. a sokak által látogatott külterületi bekötőutak, a horgásztó és az ősláp környéke, a Kálvária-erdő, a Szedervölgyi-erdő és a Majorszegi melletti Lukácsi-erdő minél tisztább és szebb legyen.
  • Rendszeresek az Egyesület által koordinált faluszépítési akciók is, amelyek eredménye pl. a közkedvelt Pataksétány kialakítása, az Ulicska gyalogút folyamatos szépítése, faültetési akciók vagy a sportpálya parkosítása.
  • Váltakozó rendszerességgel minden háztartásba eljuttatjuk a Civil Szó nevű hírlevelet, amely a település közügyeiről nyíltan, sokszínűen közöl véleményeket, hasznos információkat.
  • Működtetjük a Csömöri Hírek internetes hírportált és facebook oldalt, amely szintén a helyi nyilvánosság fontos médiuma.
  • Településfejlesztési fórumot és lokálpatrióta klubot szervezünk azzal a céllal, hogy lakóhelyünkről értelmes vitákat folytassunk komoly szakemberek bevonásával, illetve hogy a helyi értékeket megőrizzük és megismertessük.
  • A többi civil csoporthoz hasonlóan mi is részt veszünk számos közösségi eseményen, illetve aktívan közreműködünk azok sikeres megrendezésében (pl. Középhegyi piknik, Műv.Ház Terasz, Mindenki karácsonya, Szüreti mulatság).
  • Fontos számunkra mind a nemzeti, mind a települési identitás megőrzése, erősítése. Több más civil szervezettel együtt a nemzeti ünnepeken rendszeresen koszorút helyezünk el a haza hősei előtt tisztelegve. Szimbolikus kezdeményezésként, a hivatali dolgozókkal közösen minden év március 15-én gyalogtúra keretében helyezünk el koszorút a leghíresebb térségi 1848-1849-es emlékműnél, az isaszegi Honvéd-szobornál. Szintén részben egyesületi kezdeményezésre valósította meg az Önkormányzat a „Minden csömöri házra magyar és csömöri zászlót!” akciót, amelynek során sok csömöri polgárhoz juttatták el ingyenesen a nemzeti színű lobogót, illetve a községi zászlót.

 
Feladatunknak érezzük, hogy a civil önkormányzat, a település vezetői felé folyamatosan javaslatokat fogalmazzunk meg és nyíltan, őszintén jelezzük azt is, ha valamivel nem vagyunk elégedettek, illetve közvetítsük feléjük a csömöri polgárok észrevételeit, kritikáit is.
Nem vagyunk pártkatonák, nem felülről vezérelt szempontok, hanem csak és kizárólag szeretett falunk érdekei, jövője irányítják közéleti tevékenységünket. Ebben a munkában számítunk továbbra is minden csömöri véleményére, jobbító szándékú javaslatára.
            Azon dolgozunk, hogy minél többen úgy érezzük: Csömör valódi otthonunk.

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.