Békésebb lett a Béke tér?

A közelmúltban látványos arculatváltáson esett át az egyik legnagyobb autós és gyalogos forgalmat lebonyolító kereszteződésünk, a Béke tér. A „Hőstelep-Újtelep” központja, de a temető és az orvosi rendelők miatt az egész település egyik alközpontja évek óta rendezetlen külsejével nem hagyott mély nyomokat sem az itt élőkben, sem az idelátogatókban. Sőt! A korábban szélesen terpeszkedő aszfalton mind az autósok, mind pedig a gyalogosok véletlenszerűen, mintegy a pillanat szülte elhatározás szerint keltek át egyik oldalról a másikra, kanyarodtak jobbra vagy balra, illetve parkoltak, ahogy tudtak…

Mindezek a közlekedési magatartásformák mostantól jóval egyértelműbb iránymutatás szerint alakulhatnak. A gyalogosok például zebrákon kelhetnek át, amelyek mind belátható hosszúságúak, illetve az átkeléshez kellemesen rövidek. Az autósok felfestéssel kijelölt útvonalon, a gyalogosok számára is kiszámíthatóan kanyarodnak, tehát nem átlósan, keresztbe, a teret levágva bukkannak elő hirtelen. Az egyszeri járókelő és autós is tapasztalhatta, hogy amióta elkészült a tér átalakítása, nemcsak rendezettebb, „Békésebb” lett az utcakép, de jóval nagyobb biztonságot is nyújt. Nem elhanyagolható változás, hogy a Budapest felé tartó buszt sem kell kerülgetni többé autóval a beláthatatlan kanyarban, hiszen az most már bemélyített leállósávban veszi fel az utasokat.

Korunk igénye, a „csak le tudjak az autómmal parkolni a céltól maximum 3 méterre” csak az orvosi rendelő és gyógyszertár előtt adhat okot kritikára. Viszont a temető kerítése mellett kialakított, járdával is ellátott parkolóhelyekről tényleg csak néhány lépés a bolt, a rendelő, a temető, vagy a patika kapuja. Kérdés, van-e a 21. századi, falusi környezet után áhító csömöri lakosokban akaraterő e néhány méternyi távolság lábbal való leküzdésére? Szerintünk igen, de ez csak megérzés…

A tér esztétikai elemei továbbá a pihenőpadok, és a hatalmas, növényekkel teli dézsák, valamint várható még egy köztéri óra, hiszen az itt megfordulók sok esetben időpontra érkeznek (buszhoz, a közeli emlékműnél ünnepségre, temetésre, fogászatra stb.). A munkálatokat megrendelő önkormányzat tavasszal további, főleg a tér zöld területein elvégzendő parkosítási, térszépítészeti fejlesztéseket tervez.

Az eddigi munkák – a Szabadság út burkolatának javításával együtt – több mint 30 millió forintba kerültek. A polgárokban ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy erre honnan volt pénz? S ha erre van, akkor az „én utcámra” miért nincs? Erre a kérdésre Fábri István polgármester így válaszolt: „A Béke téri fejlesztésekre szánt összegből két-három kisebb utcát sem lehetett volna leaszfaltozni a közel ötven burkolatlan csömöri utcából… Tudatosan döntöttünk úgy, hogy előbb a teret alakítjuk át a település minden erre közlekedő polgárának kényelméért és biztonságáért. A forrást az önkormányzat saját bevételeiből biztosította. Kicsivel több mint három évünk alatt sok pénzt megspóroltunk. Egyrészt az intézményeink a korábbinál jóval költségtakarékosabban működnek. Másrészt minden beszállítót megversenyeztetünk, beszedjük a területfoglalási díjakat, a helyi adókat, sokkal racionálisabban gazdálkodunk a mindennapokban, így aztán számos olyan területre jut pénz, amit fontosnak tartunk.”

Hozzászólások

Tényleg szép lett a Béke tér. Gratulálok. Ez a csúnya virágüzlet tábla mit keres ott? Van erre engedélye? Nekem azt mondták, hogy valahol szabályozva van, hogy milyet lehet kitenni. Ilyet biztosan nem, mert velem kiszedették a helyéről. Neki lehet? Mert akkor visszarakom én is azt amit levetettek velem. Kaphatok választ erre a kérdésre?

Tisztelt Hozzászóló! Szerkesztőségünk nyilván nem tud hivatalos ügyekben hivatalos választ adni. Információink szerint a virágüzlet nem közterületen található, hanem a temetőhöz tartozó egyházi ingatlanon. Lehet, hogy még a reklámtábla is. Az elmúlt egy-két évben elég szépen meg lett tisztítva a település sok főútja az össze-vissza kirakott, ízléstelenül összeeszkábált vállalkozói és egyéb hirdetésektől, amik eléggé rontottak a faluképen. Maradtak azonban kinn hirdetések, ezekért nyilván közterületi díjat fizetnek. Az Ön ügyét nem ismerjük, forduljon az illetékes hivatali dolgozóhoz (közterület-felügyelő). A szerk.

Boldog Új Évet Kívánok! Köszönöm a választ. Egyházi ingatlan? Remélem, hogy az újonnan indult Csömöri Hírek honlapnak is hasonló sikere lesz mint a réginek. Nagyon sokan nem tudják, hogy már létezik!

Köszönjük! Egyelőre még próbálgatjuk az új honlapot működtetni, de nemsokára hírt adunk magunkról ilyan-olyan fórumokon!

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.