Június 2012

Út az erdőbe

Szerkesztőségünk – felrúgva az objektivitás szentségét – sajnálattal teszi közzé az alábbi fotókat. A képeken a Csömörre vezető harmadik bekötőút kivájt nyomvonala torkollik a háttérben látható hatalmasra nőtt fák alkotta erdőbe, közvetlenül a természetvédelmi terület szomszédságában, az egyik legszebb külterületi rész (horgásztó és környéke) kellős közepén.

Hátha szerenádok a Hősök terén és a Béke téren

A héten ismét rögtönzött utcaszerendádokat ad a Vox Animi Vegyeskar. Hallgassák őket utcai ruhában, otthonkában, tornacipőben, munkából hazafelé jövet, ablakon kikukucskálva, kutyasétáltatás közben, Barátok közt helyett stb.!

Időpontok:

Június 19-én este 20 órakor a Hősök tere felső csücskében;

Június 21-én este 18.30 órakor a Béke téren;

Megtisztult a zsidó sírkert

Június 17-én, vasárnap délelőtt mintegy 35 – főként Budapestről és a környező településekről jött – önkéntes segítő dolgozott a csömöri zsidó temetőben. A példaértékű civil munka során eltűnt a térdig érő gaz, megritkultak a mindent benövő fák és bokrok, olvashatóvá váltak a sírköveken a nevek, a szétdőlt kövek egy részét felállították, valamint új kerítést húztak a temető köré.

Megújul és kiszínesedik a kispálya

A hét végére elkészül a település Budapest felőli részén – Hőstelep-Újtelep – a második játszótér (az elsőt a Corvina térre építették több mint tíz évvel ezelőtt). A volt kézilabdapálya hátsó részére épített játszótéren, a Hunyadi utca felőli főbejárat mögött vidám színű csúszda, mászókák, rugós játékok és ping-pong asztal szolgálja majd a gyerekek aktív pihenését.

Úrnapi körmenet

Kiadós éjszakai esőzés után, ám szélcsendben és több-kevesebb napsütésben rendezték meg az idei virágszőnyeges úrnapi körmenetet. A katolikus egyház leglátványosabb ünnepére több százan készültek idén is; csak a négy virágsátor felállítása körülbelül kétszáz ember munkája volt.

Rezesbandák találkozója a dísztéren

Csömör legfiatalabb szabadtéri eseményét rendezte meg a Krammer Teréz Zeneiskola június 10-én, vasárnap délután a könyvtár előtti téren. A fúvószenekari találkozó az önkormányzat támogatásával valósult meg hagyomány- és közösségteremtő szándékkal. A tágas térre kihelyezett padokon láthatóan jól szórakozott a térzenére fogékony hallgatóság.

Civilek rendbe teszik a zsidó temetőt

Két magánszemély – egy csömöri és egy kistarcsai lakos – kezdeményezésére június 17-én, vasárnap reggel, főként a fővárosból érkező civilek, önkéntes munka keretében rendbe teszik a csömöri zsidó temetőt. Az akcióhoz természetesen helyi segítőkre is számítanak reggel 9 órától a Tinódi köz végén található kis temetőben.

Az elveszett egység

Az Osztrák-Magyar Monarchia, és ezen belül Magyarország széthullásának tragédiájáról minden év június negyedikén más-más szemszögből emlékeztünk meg itt a Csömöri Híreken. Most egy személyes adalékot szeretnék hozzátenni ehhez, egy nemrégi lembergi/lwówi/lvivi látogatásom apropóján.